Search Engine Optimization: Τι είναι το SEO και πώς δουλεύει
SEO: Είναι από τις πιο διάσημες λέξεις στο online (και όχι μόνο) marketing. Από το ξεκίνημα των μηχανών αναζήτησης μέχρι και σήμερα όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει κυρίαρχο ρόλο στην κατάταξη ενός άρθρου, η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης έχει περάσει πάρα πολλά στάδια εξέλιξης. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα βασικά χωρίς πολλές λεπτομέρειες: τι είναι το SEO, τι είναι οι λέξεις κλειδιά, ποιες οι SEO τεχνικές και πώς δουλεύει το SEO, ώστε ακόμα και ένας αρχάριος να καταλάβει και να μπει σε αυτό τον μαγικό κόσμο.
SEO τι είναι
Τι σημαίνει SEO; Ο όρος SEO είναι το ακρωνύμιο του Search Engine Optimization. Με τον όρο SEO αναφερόμαστε στις ενέργειες – τακτικές που χρησιμοποιούνται με σκοπό την απόκτηση επισκεψιμότητας από τα δωρεάν οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (Google, Bing, Yahoo κτλπ).
Βασικά βήματα – κομμάτια του SEO είναι το keyword research (αναζήτηση για λέξεις-κλειδιά), το on-page seo, το off-page seo και η seo competitive analysis (ανάλυση ανταγωνισμού). Πολύ σημαντικό κομμάτι θεωρείται πλέον, λόγω της τεράστιας ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, και το ecommerce seo, ενώ παράλληλα υπάρχει το Youtube SEO, Amazon SEO, WordPress SEO και πολλές άλλες υποκατηγορίες ανάλογα με την εκάστοτε μηχανή αναζήτησης και πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου (CMS).
SEO Greece: Το SEO στην Ελλάδα δεν διαφέρει καθόλου σε σχέση με το εξωτερικό.
Keyword Research (Αναζήτηση για λέξεις-κλειδιά)
To Keyword research (αναζήτηση λέξεων κλειδιών) είναι το πρώτο βήμα στην διαδικασία της δημιουργίας ενός άρθρου και ένα από τα πιο σημαντικά βήματα της SEO στρατηγικής. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, πριν γράψουμε κάποιο άρθρο, ή σειρά από άρθρα, ή γράφουμε την περιγραφή ενός προϊόντος στο eshop μας, ή φτιάξουμε ένα landing page να έχουμε κάνει την keyword research μας και να έχουμε ορίσει τις λέξεις κλειδιά που αναζητούν οι χρήστες και θα στοχεύσουμε ώστε να προσαρμόσουμε το κείμενο κατάλληλα και να μην χρειαστεί να κάνουμε διπλή δουλειά ύστερα διορθώνοντας ένα ήδη γραμμένο κείμενο για να το κάνουμε φιλικό στις μηχανές αναζήτησης.
Το δημοφιλέστερο SEO wordpress plugin Yoast ορίζει το SEO ως τη διαδικασία την οποία κάνουμε ώστε να καταλήξουμε σε μια συγκεκριμένη λίστα από λέξεις κλειδιά για τα οποία θέλουμε να καταταχτούμε. Η keyword στρατηγική μας αποτελείται από τις αποφάσεις που θα πάρουμε με βάση την έρευνα που ολοκληρώσαμε.
Εδώ μπορεί κάποιος να βρει έναν πολύ καλό βασικό οδηγό για Keyword Researching.
On-Page SEO
Με τον όρο On-page SEO αναφερόμαστε στις τεχνικές βελτιστοποίησης μιας σελίδας του site με στόχο την υψηλότερη κατάταξη (ranking) και την απόκτηση επισκεψιμότητας ή οποία είναι σχετική με το θέμα για το οποίο αναφέρεται, στις μηχανές αναζήτησης.
Το On-Page SEO αναφέρεται τόσο στο περιεχόμενο της σελίδας όσο και στον HTML κώδικά της που μπορούν να βελτιστοποιηθούν, σε αντίθεση με το Off-Page SEO που αναφέρεται στα backlinks και άλλα external signals. Για να καταλάβει κανείς για το πόσα διαφορετικά ‘’πράγματα’’ που χρειάζεται να κοιτάξει κάποιος και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο On-Site SEO στη γενική μας SEO στρατηγική, υπάρχουν περισσότεροι από 30 σημαντικοί παράγοντες (On-Page SEO factors).
Το On-page SEO έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, άρα είναι πολύ σημαντικό για ένα site να παραμένει ενημερωμένο με όλες τις τελευταίες τακτικές.
👉 Στη Digitalmonkeys προσφέρουμε δωρεάν SEO μελέτη και ανάλυση! 👈
Off-Page SEO
Με τον όρο Off-Page SEO (ή αλλιώς Off-Site) αναφερόμαστε στις ενέργειες που μπορούν να γίνουν εκτός του site μας και μπορούν να επηρεάσουν τα οργανικά μας αποτελέσματα. Οι βελτιστοποιήσεις για του off-site παράγοντες περιλαμβάνουν την βελτίωση της ‘’αντίληψης’’ που έχουν τόσο οι χρήστες όσο και οι μηχανές αναζήτησης για το πόσο δημοφιλές είναι το site μας, πόσο σχετικό με τον όρο της αναζήτησης, την αξιοπιστία και το κύρος.
Συνήθως αυτό το πετυχαίνουμε όταν άλλα site που ικανοποιούν όλα τα παραπάνω που αναφέραμε, ‘’λινκάρουν’’ στο δικό μας. Προσοχή όμως, το πιο σημαντικό είναι το site που τοποθετεί κάποιο σύνδεσμο προς το δικό μας site (backlink) πρέπει να είναι σχετικού περιεχομένου και όχι άσχετο, μιας και αυτό θα θεωρηθεί από τις μηχανές αναζήτησης ως ύποπτο και πιθανόν να επιφέρει την τιμωρία μας (google penalty).
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το Off-Page SEO εδώ.
SEO Competitive Analysis (SEO Ανάλυση ανταγωνισμού)
Η ανάλυση ανταγωνισμού (γνωστή και ως competitive ή competitive analysis) αποτελεί το κλειδί και έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την αρχή μιας SEO καμπάνιας. Το να αναγνωρίσεις ποιοι είναι οι κύριοι ‘’αντίπαλοί’’ σου και το τι προσφέρουν θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα το κοινό που πρέπει να στοχεύσεις.
Όταν η ανάλυση ανταγωνισμού έχει ολοκληρωθεί, θα έχουμε αναγνωρίσει ποιος από τους ανταγωνιστές μας έχει τη μεγαλύτερη οργανική επισκεψιμότητα, ποια keywords έχουν την μεγαλύτερη αξία για εμάς και πρέπει να στοχεύσουμε καθώς και τι είδους συνδέσμους (backlinks) πρέπει να κερδίσουμε με στόχο την αύξηση της οργανικής επισκεψιμότητας στο site μας.
E-Commerce SEO
Αν έχεις eshop, το SEO μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την κερδοφορία της εταιρείας σου. Σε αντίθεση με τις διαφημιστικές καμπάνιες, ένα υψηλό σποτ στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης έχει μεγαλύτερη διάρκεια (αν σταματήσουμε τη διαφήμιση, την ίδια στιγμή σταματάει και επισκεψιμότητα) και μπορεί σταθερά να οδηγεί κόσμο στα προϊόντα και το eshop σας.
To Ecommerce SEO είναι αρκετά τεχνικό και ιδιαίτερο (όπως μπορείς κάποιος να διαπιστώσει σε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό) για αυτό χρειάζεται να γίνει σωστά. Το ιδανικό είναι να χτιστεί παράλληλα με την κατασκευή του eshop, τις περισσότερες φορές δεν συμβαίνει.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα και μάλιστα γρήγορα, ειδικά αν το eshop σας είναι για αρκετό καιρό online και έχει χτίσει authority.
Youtube SEO
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το Youtube αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης πίσω από το… Google σύμφωνα με το έγκυρο site Search Engine Journal. Επομένως είναι απόλυτα λογικό και έξυπνο να εκμεταλλευτεί κάποιος το Youtube για να προσελκύσει περισσότερους χρήστες τόσο στο κανάλι του όσο και στο site του.
Πώς μπορεί κάποιος να κάνει SEO στο Youtube;
Φυσικά όλα ξεκινούν όπως και στο κλασικό SEO, με την αναζήτηση για τις λέξεις κλειδιά (keyword research). Εργαλεία όπως το Ahrefs έχουν μεγάλη βάση δεδομένων με λέξεις κλειδιά αποκλειστικά στο Youtube. Οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για τα sites ισχύουν και εδώ. Όποιος θέλει να μάθει αναλυτικά πώς να κάνει Youtube SEO μπορεί να διαβάσει αυτό τον πλήρη οδηγό.
Amazon SEO
Όχι δεν διάβασες λάθος. Το μεγαλύτερο e-shop στον κόσμο με επισκεψιμότητα εκατομμυρίων την ημέρα αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για χιλιάδες επαγγελματίες και εταιρείες. Ακριβώς όμως επειδή υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός, υπάρχει ανάγκη κάποιος να βελτιστοποιήσει τα προϊόντα που πουλάει μέσω του Amazon ώστε να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις μιας αναζήτησης – πράγμα που λογικά θα οδηγήσει σε περισσότερες πωλήσειες.
Ένας εξαιρετικός οδηγός σχετικά με το Amazon SEO είναι αυτός.
WordPress SEO
Όταν μιλάμε για WordPress SEO αναφερόμαστε στην SEO τεχνικές που χρησιμοποιεί κάποιος για να κάνει SEO σε ένα site που έχει στηθεί στην πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου WordPress που είναι και η δημοφιλέστερη παγκοσμίως. Το καλό με το WordPress είναι ότι απλοποιεί αρκετά τη ζωή των χρηστών του μιας και πολλές ενέργειες αυτοματοποιούνται με τη χρήση προσθέτων (plugins) και έτσι απαιτείται λιγότερος προγραμματισμός.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το search engine optimization αφού υπάρχουν μερικά κορυφαία πρόσθετα που κάνουν το wordpress seo πραγματικά ευκολότερο. Ορισμένα από αυτά:
Περισσότερα μπορεί κάποιος να μάθει για το WordPress SEO και εδώ.
SEO πρώτη σελίδα
Πώς θα βγει το site μου στην πρώτη σελίδα της Google; Η συχνότερη απορία όλων όταν κάνουν τα πρώτα βήματά τους στο SEO. Η απάντηση είναι πολύ απλή: Υπομονή και Επιμονή.
Υπομονή
Το SEO είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένας αγώνας σπριντ. Με απλά λόγια, χρειάζεται κάποιος να έχει υπομονή και διαρκή ενασχόληση ώστε να πετύχει. Ακριβώς επειδή τα αποτελέσματα κρατάνε για καιρό, έτσι και ο χρόνος στο να φτάσεις στην κορυφή παίρνει μήνες και χρόνια. Αν κάποιος θέλει άμεσα αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στα Google ads.
Επιμονή
Ο ανταγωνισμός είναι αρκετά μεγάλος και η κορυφή είναι δυστυχώς μόνο για έναν. Ακόμα και η πρώτη σελίδα της Google έχει περίπου 7-10 οργανικά αποτελέσματα. Τι σημαίνει αυτό;
Μα φυσικά ότι θα έχουμε και αποτυχίες. Όσο καλό SEO και αν κάνουμε, τίποτα δεν εγγυάται την επιτυχία μας 100%. Για αυτό χρειάζεται να επιμείνουμε: Να κάνουμε update σε κάποια σελίδα που δεν πάει τόσο καλά, να ξαναγράψουμε ένα κείμενο ή μια προϊοντική περιγραφή ή ακόμα και να αλλάξουμε στόχευση γιατί η αρχική λέξη κλειδί είναι πολύ δύσκολη.
Πώς κάνω SEO;
Όπως θα καταλάβατε μέσα από αυτό το κείμενο, η απάντηση δεν είναι ότι το SEO δεν είναι κάτι απλό, ούτε μπορεί να γίνει δωρεάν και στο… πόδι γιατί μπορεί να κάνει κακό αντί για καλό στο site σας.
To SEO στην Ελλάδα αναπτύσσεται και εξελίσσεται ακολουθώντας όλες τις τεχνικές και στρατηγικές του εξωτερικού. Ένας επαγγελματίας που επιθυμεί την κορυφή στα οργανικά αποτελέσματα πρέπει να απευθύνεται πάντα σε αντίστοιχους επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες SEO.