Κόστος ιστοσελίδας: Ποιο είναι το κόστος κατασκευής ιστοσελίδας το 2020;

κόστος ιστοσελίδας 2019

Το κόστος κατασκευής ιστοσελίδας είναι ένα κλασσικό ερώτημα που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θέλουν να γνωρίζουν πριν δημιουργήσουν την ιστοσελίδα τους. Στο άρθρο αυτό θα διερευνήσουμε τι είναι το oneoff και το ongoing κόστος ιστοσελίδας.

Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον που θέλει μία ιστοσελίδα να γνωρίζει με μία γρήγορη αναζήτηση το κόστος, ιδίως όταν οι περισσότερες εταιρείες δε το αναφέρουν.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις είναι:

  • Ποιο είναι το κόστος κατασκευής ιστοσελίδας;
  • Ποιο είναι το κόστος συντήρησης ιστοσελίδας;
  • Τι είναι το domain και το web hosting και πόσο κοστίζει;
  • Πόσο κοστίζει ο επανασχεδιασμός του υπάρχοντος ιστότοπού μου;
  • Πόσο κοστίζει ένα e-shop;

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις, δίνοντας μερικά ενδεικτικά κόστη και αναλύοντας τα βήματα που χρειάζονται.

Μπορεί η τελική τιμή ενός ιστότοπου να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία είναι καθολικά σε κάθε κατασκευή ιστοσελίδας και καθορίζουν το κόστος της.

Το κόστος ιστοσελίδας διαμορφώνεται από:

1. Domain και Web Hosting

Κάθε ιστοσελίδα χρειάζεται ένα μοναδικό όνομα (domain name), ή αλλιώς website url. Το κόστος για ένα domain με ελληνική κατάληξη (.gr) κυμαίνεται στα 10-12 ευρώ το χρόνο, αναλόγως με τον πάροχο που θα διαλέξετε. Στη συνέχεια, το domain θα πρέπει να φιλοξενηθεί σε κάποιο διακομιστή (web hosting), στον οποίο θα βρίσκεται το περιεχόμενο της σελίδας σας.

Το κόστος του web hosting μπορεί να ξεκινήσει από 5 ευρώ/μήνα (ή και πιο χαμηλά) στις συνηθισμένες περίπτωσεις και να ανέβει ανάλογα με τις ανάγκες σας.

2. SSL Πιστοποιητικό

Θα το έχετε παρατηρήσει ως ένα πράσινο λουκέτο μπροστά από το link μιας σελίδας (https), που δηλώνει ότι η σύνδεση στον ιστότοπο είναι ασφαλής. Τα πιστοποιητικά SSL (secure socket layer) κρυπτογραφούν ευαίσθητα δεδομένα όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών και προσωπικές πληροφορίες των χρηστών. Ένα πιστοποιητικό SSL είναι απαραίτητο εάν έχετε μία ιστοσελίδα e-shop, καθώς διασφαλίζει και προστατεύει τους πελάτες σας από την υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων και προσωπικών πληροφοριών.

Τι κοστίζει: Οι τιμές ξεκινούν συνήθως από 10 ευρώ/χρόνο και μπορεί να φτάσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ.

3. Τύπος ιστοσελίδας

Όλες οι ιστοσελίδες δεν είναι ίδιες. Το κόστος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της σελίδας που θα δημιουργήσετε. Ένα απλό blog είναι πιο εύκολο να υλοποιηθεί σε σχέση με ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) ή με μία εταιρική σελίδα.

4. Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS)

Γιατί το χρειάζεστε: Ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ή CMS είναι αυτό που χρησιμοποιείτε για την εμφάνιση κειμένου, εικόνων, βίντεο, άρθρων κ.λπ. στον ιστότοπό σας. Ενώ ένα CMS δεν είναι υποχρεωτικό, θα σας εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο και κόστος, κάνοντας παράλληλα την ιστοσελίδα σας πολύ πιο αποτελεσματική.

Τι κοστίζει: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία δωρεάν πλατφόρμα, όπως το δημοφιλές wordpress, είτε να αναζητήσετε μία custom υλοποίηση. Το wordpress είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα, με το 33% των ιστοσελίδων παγκοσμίως να την χρησιμοποιεί. Το τι θα επιλέξετε εξαρτάται καθάρα από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

5. Web design

Γιατί το χρειάζεστε: Το πρώτο βλέμα του χρήστη που θα μπει στην ιστοσελίδα σας, θα πέσει στο συνολικό οπτικό αποτέλεσμα που βλέπει. Εάν δημιουργείτε ή επανασχεδιάζετε μία ιστοσελίδα, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν το γραφιστικό κομμάτι, παρέχοντας μία αισθητικά όμορφη και εύχρηστη εμπειρία χρήσης στον υποψήφιο πελάτη σας. Ένα παλαιομοδίτικο και δύσχρηστο και “βαρύ” site αποθαρρύνει το χρήστη, ενώ παράλληλα έχει επιπτώσεις και στον τρόπο που το κατατάσσει η google στην αναζήτηση. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το Google index εδώ.

Τι κοστίζει: Εάν επιλέξετε ένα CMS όπως το WordPress τότε μία εύκολη και πολύ οικονομική λύση είναι να αγοράσετε ένα έτοιμο θέμα (template), που σας παρέχει το μεγαλύτερο μέρος του γραφιστικού υλικού. Το κόστος για ένα θέμα είναι συνήθως 40-80 ευρώ εφάπαξ. Εάν ωστόσο επιθυμείτε να σας κάνει ένας γραφίστας όλο το περιεχόμενο, προσαρμοσμένο σύμφωνα με τις ανάγκες σας, τότε το κόστος μπορεί να ξεκινήσει από 1000 ευρώ και να φτάσει τις αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Μπορεί μερικά από τα παραπάνω να ακούγονται άγνωστα σε εσάς, για αυτό στο σημείο αυτό ας δούμε μερικά περιπτώσεις ενδεικτικών ιστοσελίδων, για να κατανοήσουμε καλύτερα το κόστος.

✔️ Στη Digitalmonkeys προσφέρουμε δωρεάν μελέτη για την ιδέα σας!

Κατασκευή ιστοσελίδας τιμές ενδεικτικές


Το πρώτο και βασίκο κόστος που είναι αναγκαίο σε κάθε ιστοσελίδα είναι το domain & web hosting. Ας υποθέσουμε ότι το κόστος αυτό είναι 80 ευρώ/χρόνο, το οποίο δε συμπεριλαμβάνεται στην τιμή κατασκευής.

Πάμε τώρα να δούμε αναλυτικά μερικά παραδείγματα:

 

Κόστος κατασκεύης ιστοσελίδας - 1ο παράδειγμα

Παράδειγμα 1 – Κατασκευή ενός blog

Ένα blog αποτελεί μία απλή ιστοσελίδα δίχως πολλές παραμετροποιήσεις και λειτουργίες. Απαρτίζεται από ένα βασικό μενού με λίγες εσωτερικές σελίδες και το κύριο περιεχόμενο του είναι άρθρα με κείμενο και πολυμεσικό περιεχόμενο. Έστω ότι η σελίδα αυτή υποστηρίζει τις παρακάτω λειτουργίες:

  • Μενού με 5 σελίδες
  • Μία γλώσσα (ελληνικά)
  • Φόρμα επικοινωνίας & Newsletter
  • Βασική κατηγοριοποίηση των άρθρων

Ένα λογικό κόστος για μία τέτοια περίπτωση είναι 300-400 ευρώ. Μπορείτε επιπλέον να προσθέσετε και άλλες λειτουργίες, όπως SEO, διασύνδεση με email services κτλ.

 

Κόστος κατασκεύης ιστοσελίδας - 2ο παράδειγμα

Παράδειγμα 2 – Κατασκευή ιστοσελίδας για μία εταιρεία μικρού μεγέθους

Μία τέτοια σελίδα απευθύνεται σε μία μικρή επιχείρηση που θέλει να έχει μία παρουσία στο διαδίκτυο, και να ενισχύσει το brand name της. Για τις ανάγκες αυτής της επιχείρησης ενδεικτικά θα χρειαστούν οι παρακάτω λειτουργίες:

  • Επιλογή ενος δωρεάν CMS (π.χ. wordpress) και αγορά έτοιμου θέματος (template)
  • Μενού με 10 εσωτερικές σελίδες
  • Φόρμα επικοινωνίας
  • Μία γλώσσα (ελληνικά)
  • Σύνδεση με Google analytics

Το κόστος σε αυτή την περίπτωση θα κυμανθεί μεταξύ 400-600 ευρώ, ανάλογα με τις επιμέρους λεπτομέρειες. Επιπλέον, το κόστος συντήρησης της ιστοσελίδας αυτής κάθε χρόνο κυμαίνεται στα 120-200 ευρώ.

Εάν θέλετε να έχει custom σχεδιασμό και όχι ένα έτοιμο template, τότε το κόστος όπως είναι λογικό αυξάνεται, ανάλογα με την υλοποίηση. Τέλος, όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα, μπορείτε να το συνδυάσετε με υπηρεσίες SEO, email marketing και automation, διαφήμιση στο Google και τα social media.

? Θέλετε να μιλήσουμε για το νέο σας site;

 

Κόστος κατασκεύης ιστοσελίδας - 3ο παράδειγμα

Παράδειγμα 3 – Κατασκευή ιστοσελίδας για μία εταιρεία μεσαίου μεγέθους

Μία εταιρεία η οποία θέλει να παρουσιάσει τις υπηρεσίες της  στο διαδίκτυο, ενισχύοντας την παρουσία και την εικόνα της. Μία τέτοια ιστοσελίδα θα χρειαστεί ενδεικτικά την παρακάτω υλοποίηση:

  • Επιλογή ενος δωρεάν CMS (π.χ. wordpress) και αγορά έτοιμου θέματος (template) ή custom γραφιστικά
  • Μενού με 20 εσωτερικές σελίδες
  • Φόρμες επικοινωνίας και διασύνδεση με email services
  • Περιεχόμενο σε 2 γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά)
  • Σύνδεση με Google και Facebook (pixel) analytics

Εάν δε γίνει κάποια custom υλοποιήση των γραφιστικών και του περιεχομένου, το αναμενόμενο κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 700-1000 ευρώ, ανάλογα με τις επιμέρους λεπτομέρειες. Στην περίπτωση που ζητηθεί απο γραφίστα να υλοποιήσει τα γραφιστικά τότε θα πρέπει να προσθέσουμε ένα επιπλέον κόστος που ξεκινά συνήθως από 1000 ευρώ. Το κόστος συντήρησης της ιστοσελίδας αυτής κάθε χρόνο κυμαίνεται στα 200-300 ευρώ.

 

Κόστος κατασκεύης ιστοσελίδας - 4ο παράδειγμα

Παράδειγμα 4 – Κατασκευή ιστοσελίδας ηλεκτρονικου εμπορίου (e-shop)

Ας δούμε και ένα τελευταίο παράδειγμα κατασκευής ενός ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop). Η επιτυχία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μέρος των οποίων καθορίζονται στην σχεδιάση και υλοποίηση. Η κατασκευή ενός ενδεικτικού e-shop αποτελείται από τα παρακάτω:

  • Επιλογή ενος δωρεάν CMS (π.χ. woocommerce ή magento)
  • Μενού με 10 εσωτερικές σελίδες
  • Δημιουργία περιεχομένου και καταχώριση αρχικών προιόντων
  • Διασύνδεση με τράπεζα για ηλεκτρονικές πληρωμές
  • Διασύνδεση με skroutz ή άλλη πλατφόρμα σύγκρισης τιμών

Όπως αντιλαμβάνεστε η υλοποιήσης ενός e-shop έχει περισσότερες απαιτήσεις από μία απλή ιστοσελίδα. Στο παραπάνω παράδειγμα το κόστος υλοποίησης θα ξεκινούσε από τα 600-800 ευρώ και θα ανέβαινε ανάλογα με τις λειτουργίες που θα επιλέξει ο πελάτης.

 

Ο Γιώργος είναι ένα ενθουσιώδης developer, με περισσότερα από 6 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του Digital. Για περισσότερα δες εδώ!