Mobile App: Πώς μπορούν να οφελήσουν την επιχείρησή σας οι Mobile Εφαρμογές;

Mobile App: Πώς μπορούν να οφελήσουν την επιχείρησή σας οι Mobile Εφαρμογές;

Smartphone και mobile app: Όλη η πληροφορία είναι πλέον στην τσέπη μας, έτσι δεν είναι;

Αναφερόμαστε φυσικά στις κινητές συσκευές. Και η βασική λειτουργικότητα αυτών των συσκευών (εκτός από την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων) είναι να τρέχουν μια ολόκληρη σειρά από mobile εφαρμογές που εξυπηρετούν σχεδόν κάθε δυνατό σκοπό.

Επιχειρήσεις από όλες τις γωνιές του κόσμου, που προσφέρουν ένα τεράστιο φάσμα προϊόντων, έχουν αρχίσει να μετακινούνται από το φυσικό κόσμο (διαφημιστικά φυλλάδια, διαφημιστικές πινακίδες κτλ.) στο χώρο των κινητών συσκευών. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η επιχείρησή σας.

Η πρώτη σκέψη συνήθως είναι:

Η επιχείρησή μας δε χρειάζεται μια εφαρμογή για την πώληση προϊόντων στους πιστούς μας πελάτες!

Και ίσως αυτό να συνέβαινε στο παρελθόν. Αλλά εάν θέλετε να είστε ανταγωνιστικοί στην αγορά στο μέλλον και να αρχίσετε να βλέπετε τα τεράστια οφέλη, θα χρειαστείτε μια εφαρμογή για κινητά.

Εάν δεν έχετε πειστεί ακόμα, παρακάτω αναφέρουμε μερικούς τρόπους μέσω των οποίων η επιχείρησή σας θα επωφελιθεί άμεσα από ένα mobile app.

Γιατί να κατασκευάσετε ένα mobile app για την επιχείρησή σας:

Δώστε περισσότερη αξία στους πελάτες σας

Στις επιχειρήσεις όλα είναι σχετικά με την ανταπόδοση. Εσείς προσφέρετε ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, το οποίο θα καλύψει μία ανάγκη και θα έχει ζήτηση στην αγορά.

Θέλετε να αυξήσετε την αλληλεπίδρασή των πελατών με την επιχείρησή σας για να ενισχύσετε τις πωλήσεις σας, αλλά θέλετε επίσης να τους παρέχετε μία υψηλή ποιότητα έτσι ώστε να συνεχιστεί αυτή η επαγγελματική σχέση;

Ένας εύκολος τρόπος για να το καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα αφοσίωσης (loyalty) στo mobile app σας. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει κάπως έτσι:

Όσο περισσότερο αλληλεπιδρούν οι πελάτες με την επιχείρηση και το προϊόν σας, τόσο περισσότερους πόντους (ή άλλη μορφή επιβράβευσης) συλλέγουν. Οι πόντοι αυτοί μπορούν με τη σειρά τους να χρησιμοποιηθούν για συμμετοχή ή έκπτωση σε προσφορές στα προϊόντα που ήδη γνωρίζουν ότι θέλουν.

Για παράδειγμα, τα Starbucks παρέχουν μία mobile εφαρμογή προς όφελος αποκλειστικά των πελατών τους, μέσω της οποίας προσφέρουν ανταμοιβές στην αγορά των προιόντων τους. Παράλληλα, ένα βήμα πιο μπροστά, επιτρέπουν στους χρήστες να πληρώνουν απευθείας από το mobile app, επιταχύνοντας έτσι όλη τη διαδικασία συναλλαγής.

 

Starbucks mobile app

 

Εάν έχετε ήδη ένα τέτοιο πρόγραμμα ανταμοιβής, αυτό είναι εξαιρετικό! Μπορείτε ωστόσο να το ενσωματώσετε στη mobile εφαρμογή σας, κάνοντας όλη τη διαδικασία digital, ενώ παράλληλα καθιστάτε άμεσα διαθέσιμη την πληροφορία στο χρήστη.

Και όταν οι πελάτες σας βλέπουν την πληροφορία αυτή συγκεντρωμένη στο κινητό τους, θα είναι πιο ενθουσιασμένοι στις μελλοντικές αγορές τους.

Δημουργήστε ένα ισχυρό brand name

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που προσφέρει μια εφαρμογή στους καταναλωτές, είναι η άμεση αλληλεπίδραση και επικοινωνία με το brand name σας. Και μέσα από αυτή τη συχνή αλληλεπίδραση με την αγορά, χτίζετε μία σταθερή σχέση εμπιστοσύνης.

Όσο περισσότερο σας εμπιστέυεται το κοινό σας, τόσο πιο πιθανό είναι να ενισχύσετε τις πωλήσεις και την αφοσίωσή τους στην επιχείρησή σας. Μέσα από μια mobile εφαρμογή, δείχνετε στους πελάτες σας γιατί θα πρέπει να σας εμπιστεύονται, παρουσιάζοντας (αντί να λέτε) τι αντιπροσωπεύει το brand name σας.

Με τον ίδιο τρόπο που μία επιχείρηση προσφέρει διάφορα αξεσουάρ με το όνομα της (ημερολόγια, τυχαία αναμνηστικά με το λογότυπο της εταιρείας κτλ.) οι mobile εφαρμογές ενισχύουν την επωνυμία σας!

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλές επιχειρήσεις, σε όλους τους τομείς, αναπτύσσουν αναλυτικές στρατηγικές για mobile εφαρμογές.

Red Hat mobile maturity survey Red Hat Mobile Maturity Survey

Επικοινωνήστε καλύτερα με τους πελάτες σας

Η εξυπηρέτηση πελατών δεν αφορά μόνο την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των συνεργατών και των πελατών σας.

Δεδομένου ότι περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα που είναι πάντοτε ενεργά, ο πραγματικός παίκτης στην υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών, είναι τώρα πια οι εφαρμογές για κινητά.

Γιατί;

Μέσα από μια σταθερή παρουσία σε mobile εφαρμογή, παρουσιάζετε πάντα στον πελάτη ένα περιβάλλον ειδικά σχεδιασμένο για να του προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης, εξυπηρετώντας τον οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων, βλέπουν τις εφαρμογές τους ως κύριο μέσο για να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

 

Πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα Mobile App σε μια επιχείρηση

Is It Worth It To Build A Mobile App For Your Business? 

Εάν το σκεφτείτε, εάν κάποιος πελάτης θέλει να αναζητήσει κάτι για την επιχείρησή σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να ενεργοποιήσει τη συσκευή του και να κατεβάσει τo mobile app σας. Επιπροσθέτως, όταν θέλει να πληροφορηθεί σχετικά με ένα προιόν – υπηρεσία σας, μπορεί να το κάνει άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να μιλήσει τηλεφωνικώς.

Ενισχύστε τα κέρδη σας

Όταν η ικανοποίηση των πελατών αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και στις πωλήσεις. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη σελίδα SalesForce, το 70% των αγοραστικών εμπειριών επηρεάζεται από το πώς αντιμετωπίζονται οι πελάτες.

Όσο πιο ευχαριστημένοι είναι με την εξυπηρέτηση και το προιόν σας, τόσο αυξάνεται η ζήτηση. Ειδικότερα στην περίπτωση που έχετε ένα προϊόν που οι πελάτες σας δεν μπορούν να περιμένουν να το πάρουν τα χέρια τους, η ζήτηση αυτή θα σας δώσει σημαντικά οφέλη!

Αυτό το σημείο έρχεται να καλύψει μία εφαρμογή για κινητά, όπως κανέναν άλλο κανάλι επικοινωνίας.

Σίγουρα, θα πρέπει να έχετε μια responsive ιστοσελίδα με μοντέρνο σχεδιασμό που να μπορεί να προσαρμοστεί στις διάφορες κινητές συσκευές. Αυτό καλύπτει την ανάγκη να μη χρειαστεί να δημιουργήσετε μια δεύτερη ιστοσελίδα για κινητά τηλέφωνα. Ωστόσο, με την κατασκευή mobile app εκτός από τη βασική σας ιστοσελίδα, ενισχύετε σημαντικά τις πωλήσεις σας, μαζί με την εμπειρία του πελάτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλυσιδα Domino’s Pizza. Όταν δημιούργησε μια mobile εφαρμογή για παραγγελία και παραλαβή φαγητού από το κατάστημα, σημείωσε αύξηση 28% στα εξαμηνιαία κέρδη – και αυτό μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα πια, το 55% των πελατών της, προτιμούν να παραγγείλουν μέσω του mobile app, παρα να τηλεφωνήσουν στο κατάστημα.

Παρατηρείτε την νέα τάση;

Εάν δε χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή για κινητά, που να ενθαρρύνει τις γρήγορες και εύκολες αγορές, ενώ παράλληλα να διευκολύνει τους πελάτες σας να πιέσουν το κουμπί “Αγορά“, μένετε εκτός από ένα τεράστιο κομμάτι μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης αγοράς.

Άλλα οφέλη που προσφέρουν οι mobile εφαρμογές

Εάν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να σας πεισουν, υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι για να υιοθετήσετε μια στρατηγική για mobile app, ενθαρρύνοντας την εμπλοκή και την ικανοποίηση των χρηστών σας.

– Ενημερώστε τους πελάτες σας για νέα προϊόντα και προσφορές, με ειδοποιήσεις push

– Ξεχωρίστε από τον ανταγωνισμό

– Γνωρίστε καλύτερα το κοινό σας, μέσω από analytics

– Παρουσιάστε προσωποποιημένη πληροφορία σε κάθε χρήστη

– Αξιοποιήστε τις δυνατότητες των σύγχρονων κινητών συσκευών

Συμπέρασμα

Οι mobile εφαρμογές αποτελούν ένα δυνατό και απαραίτητο εργαλείο για την αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεων και συμβάλλουν θετικά στο παιχνίδι του ανταγωνισμού. Πώς; Οι χρήστες χρησιμοποιούν καθημερινά mobile εφαρμογές για τις αγορές τους, καθώς είναι “εθισμένοι” στην ευκολία και την άμεση εξυπηρέτηση που τους προσφέρουν.

Και όχι, μια εφαρμογή για κινητά μπορεί να μην “σώσει” την επιχείρησή σας, αλλά είναι ένας σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίσετε μια ισχυρή παρουσία στον κλάδο σας. Παραμείνετε με τους πελάτες σας 24 ώρες την ημέρα μαζί,  προσφέροντας τους τη μέγιστη ευκολία στην…τσέπη τους!

Απλά, φροντίστε να προωθήσετε αποτελεσματικά την mobile εφαρμογή σας μετά την υλοποίησή της.

Ο Γιώργος είναι ένα ενθουσιώδης developer, με περισσότερα από 6 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του Digital. Για περισσότερα δες εδώ!